Single Blog

  • Home
  • 6.000 døde rotter: På Djursland er der krig i kloakkerne
03 jan

6.000 døde rotter: På Djursland er der krig i kloakkerne

Århus Stiftstidenden besøgte Syddjurs Spildevand på rensningsanlægget ved Mørke. Spildevandsoperatør Søren Kroer tømte en af anlæggets rottefælder, og udbyttet var den her rotte. Den blev dræbt i fælden af et kraftigt elektrisk stød. Foto: Henrik Ask.

Syddjurs Spildevand er i offensiven med fælder for at bremse det stigende antal rotter. Skadedyrene laver kostbare skader i kloakrørene, og spildevandsselskabet tilpasser sig til situationen med blandt andet en særlig post for rotter i regnskabet.

Så mange har de ansatte ved Syddjurs Spildevand i løbet af 2016 fjernet fra fælder i og ved kloaksystemet på Syddjursland.

Det lokale spildevandselskab står midt i en kraftig oprustning af indsatsen omkring skadedyrene.

– Rotter skal gnave hele livet for at holde tænderne korte. Det ses i kloakrørene, hvor især de ældre systemer får dyre skader på grund af rotter. Det er den vigtigste grund til, at vi har forstærket indsatsen mod skadedyret. I baggrunden for indsatsen indgår også, at Syddjurs Spildevand som offentlig aktør gerne vil medvirke i den generelle indsats for at bekæmpe rotter, der er kendt som blandt andet smittebærere, siger direktør Søren Lynge Petersen fra Syddjurs Spildevand.

Syddjurs Spildevand har et samlet ledningsnet på 765 kilometer. Der er opstillet 230 pumpestationer, der fører spildevandet videre til 11 renseanlæg. Der renoveres løbende efter fastlagte planer, men flere faktorer medvirker til at vedligeholdelsen er dyrere end nødvendigt.

Fælder er i fremmarch

En af dem er rotterne.

De gnaver huller i kloakrør, og det fører til kostbare reparationer.

– Situationen er blevet sådan, at vi sidste år besluttede at åbne en konto på regnskabet til at holde styr på omkostningerne i forbindelse med rotter, fortæller Søren Lynge Petersen.

Alene kampen mod rotterne koster årligt Syddjurs Spildevand en halv million kroner. Pengene går til indkøb, opsætninger og flytninger af fælder, som er de bærende elementer i kampen mod skadedyrene.

I øjeblikket har Syddjurs Spildevand 30 fælder. Men det er planen at investere, så der bliver 50 rottefælder at råde over.

Fælderne afløser i stort omfang brugen af rottegift. I mange år har rotterne været bekæmpet med gift både forebyggende og direkte, men i dag er det helt forbudt at forebygge ved hjælp af rottegift. Desuden er giften til bekæmpelse blevet så stærk, at den kan spores i eksempelvis rovfugle, som æder rotter.

I kloakrørene bruger Syddjurs Spildevand klapfælder. Omkring kloakkerne benyttes der to typer fælder. Den ene fælde dræber rotterne med strøm, mens den anden ved hjælp af en gaspatron skyder en dræbende stang ned i rottens nakke.

– Fælderne giver rotterne en øjeblikkelig død. På den led er de mere humane end giften, der giver skadedyrene indre blødninger, forklarer splidevandsoperatør Søren Kroer fra Syddjurs Spildevand.

I kampen mod rotter udvikles der hele tiden nye typer fælder.

En af de nyeste muligheder er fælder, som står i direkte kontakt med et central computerstyret registreringssystem.

Syddjurs Spildevand overvejer at investere i den type teknologi.

– Det vil give en unik mulighed for at få et indtryk af rotternes udbredelse i Syddjurslands kloakrør. På den led bliver det lettere for os at lave den helt rigtige indsats, understreger Søren Lynge Petersen.

Kilde: Århus Stiftstidende

Leave Comments

Kontakt os