Single Blog

  • Home
  • Kongens Have plaget af rotter: Buske og planter rives op med rode
08 dec

Kongens Have plaget af rotter: Buske og planter rives op med rode

Det er ikke længere nok at sætte rottefælder med gift ud.

Rottefængeren fra Hameln ville komme på overarbejde, hvis han skulle lægge vejen forbi Kongens Have ved Rosenborg Slot i København.

Her har problemerne med skadedyr vokset sig så store, at det ikke længere er nok at sætte rottefælder med gift ud langs murene.

Rotterne har fundet gode ynglesteder i bl.a. rododendron-bede og ved legepladsen, og derfor må man nu skride til hårdere metoder, lyder det i en pressemeddelelse fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Havens fugle slæber sygdomme med op på foderbrættet.

»Vi har haft en snak med vores skadedyrsbekæmper og er nået frem til, at vi må gå mere aktivt til værks, hvis vi skal komme rotterne i Kongens Have til livs – og det skal vi. Nu går vi ind og fjerner rotternes ynglesteder, som blandt andet er i havens rododendronbede, ved bunkerne og langs voldgraven ved slottet. Når først rotternes leve- og ynglesteder er væk, vil det blive væsentligt nemmere at håndtere de rotter, der helt naturligt findes i haveanlæg i storbyer,« lyder det fra slotsgartner Lars Friis i pressemeddelelsen.

Når haven lukkes for gæster i aften- og nattetimerne, har skadedyrsbekæmperen tilladelse til at skyde rotterne, og der vil blive indsat særlige rottehunde til at nedlægge gnaverne.

Rotteplage i kommunerne: Gebyrer stiger markant

Gartnerne opfordrer til, at gæsterne ikke fodrer havens fugle og egern samt karperne i voldgraven, og at man tager sine madrester med sig eller smider dem i skraldespanden.

»Man behøver ikke være bange for, at fugle, egern eller fisk sulter, for der er rigeligt med naturlig føde i Kongens Have og i resten af København. Lige nu lever rotterne godt af brødkrummer, fuglefrø og anden mad, der bliver lagt ud i haven eller efterladt, og på den måde bliver det altså svært at komme af med rotterne,« siger Lars Friis i pressemeddelsen.

I arbejdet med at komme rotterederne til livs, er bede og planter blevet flået op med gravkøer. Styrelsen vil til næste år se på, hvad der skal ske med de områder, hvor man har måttet forstyrre naturen.

Kilde: Jyllands Posten

Kontakt os