Single Blog

  • Home
  • Råttinvasion i hela landet – ökar explosionsartat
02 nov

Råttinvasion i hela landet – ökar explosionsartat

Antalet råttsaneringar ökar explosionsartat och förväntas i år slå rekord. I Stockholm till exempel håller råttorna på att ta över storstaden helt. Orsakerna till invasionen är flera – läs varför, samt vad du kan göra!

Under hösten ökar alltid råttorna och skadedjursbekämparna får rycka ut hela tiden och sanera. Perioden september och oktober är tiden då flest försäkringsärenden anmäls. Men allt sedan 2011 har antalet råttsaneringar ökat explosionsartat och i år förväntas nya rekord slås.

Jämför man med år 2016 kan det bli en ökning på hela 20 procent, eller upp emot 6 000 fler råttsaneringar runtom i landet. Allt enligt Trygg-Hansa och saneringsföretaget Nomor. Sedan 2011 fram till i år har råttorna fyrdubblats, och kan till och med ha femdubblats innan året är slut.

Över 30 000 rått-saneringar bara i år

Under 2016 gjorde saneringsföretaget Nomor drygt 26 000 råttsaneringar, och i år beräknar man att den siffran kommer att landa på över 30 000 saneringar.

– Det är väldigt mycket råttor i år och det syns på antalet anmälningar vi får in. Värst är det i storstäderna. Anledningen till att andelen råttsaneringar ökar är dels på grund av att de kommer fram för att njuta av höstens fallfrukt, och dels för att höstkylan gör att råttor och möss vill komma in i värmen i våra hus, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Att få in dem i sitt boende, även om man bor i lägenhet, är inte alls ovanligt. Råttan klättrar på husfasader, via stuprör och grenar, samt avloppsrör och springor, och kan platta till sig helt. Den kan komma igenom ett hål som är endast 20 millimeter – som en femkrona! För en mus räcker det med en omkrets lika stor som en blyertspenna.

Får inte längre använda super-råttgiftet

Utöver kyla och utbudet av fallfrukt finns även andra faktorer som bidrar till årets ökning av råttor. Till exempel sprängningar och byggnation i städer, undermålig sophantering och att sommaren varit fördelaktig klimatmässigt.

I Stockholm är ytterligare en orsak att staden inte längre får använda super-råttgiftet Racumin. Det är ett puder som egentligen är förbjudet men som staden haft dispens för. Den togs bort i maj 2017.

Vill man ha sanering kräver det ofta ett flertal besök och kostnaden landar ofta på minst ett par tusen kronor. Därför är det viktigt att vara försäkrad och göra allt man kan själv för att undvika rått- och mössproblem som kostar både tid och pengar.

Ny effektiv råttfälla som drivs av kolsyra

Har man väl fått problem med råttor finns en hel del olika sorters råttfällor att köpa. Den senaste på marknaden, en ny teknik sedan 9 månader tillbaka, är en fälla som drivs med kolsyra, och kommer från Nya Zeeland. Den behöver heller inte vittjas av.

– Det är en station där ett lockmedel lockar in råttan, och när råttan sticker in huvudet där lockmedlet sitter får den ett slag i bakhuvudet av fällan som drivs av en kolsyrepatron. Fällan fungerar väldigt bra och är godkänd av Naturvårdsverket, säger Andreas Olsson, operativ driftchef på Nomor.

 

 

 

 

Så här undviker du råttor i och kring din bostad:

  • Plocka bort fallfrukt från trädgården.
  • Undvik att ha mat för husdjur utomhus. En del av denna husdjursföda innehåller dessutom vitamin K1 vilket är motgiftet till de preparat som är godkända för råttsanering i Sverige.
  • Håll rent vid sopkärl och se till så att de är väl tillslutna och har lock.
  • Undvik fågelmatning i trädgården under vinterhalvåret.
  • Ha inte mat framme inomhus som inte förvaras i slutna behållare.
  • Skär ner buskage och växtlighet som är direkt intill fastigheten då detta erbjuder skydd för gnagare.
  • Städa bort bråte som exempelvis plankor/tegelpannor och annat kring fastigheten som kan erbjuda skydd för gnagare.
  • Se till att portar och dörrar hålls stängda och har en släplist som minimerar att gnagare tar sig in.
  • Se till att springor, håligheter och andra mindre utrymmen tätas för att minimera risken för angrepp av gnagare. Tänk på att en råtta kan komma igenom ett hål som är endast 20 millimeter – som en femkrona! För en mus räcker det med omkrets lika stor som en blyertspenna.
  • Säkerställ att rör för avlopp och ventilation är tätade när de går in i fastigheten och även mellan olika utrymmen.
  • Dubbelkolla att alla avloppsbrunnar är försedda med galler som är fastmonterade.

Kontakt os